• Hm19apr5
 • Hm19apr9
 • Helpman2 C
 • Hm19apr3
 • Hm19apr6
 • Hmjuni3
 • Hm19apr2
 • Hmjuni4
 • Hm19apr7
 • C30202C0 9B46 4434 B127 CF09917A66D8
 • Helpman5 C
 • Helpman4 C
 • Helpman3 C
 • Hm19apr1
 • Hmjuni2
 • Hm19apr4

Welkom op de website van Wijkcomite Helpman!

Het wijkcomité Helpman behartigt de belangen van de bewoners van de hele wijk.
We zetten ons in voor een groene, leefbare en veilige omgeving.

Voorlezen tegen taalachterstand bij kinderen met migratieachtergrond: doet u mee?

Er zijn in Groningen kinderen met een migratieachtergrond die nog niet zo lang in Nederland verblijven, waardoor ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Omdat deze kinderen in de coronatijd noodgedwongen thuisonderwijs hebben gekregen, is de taalachterstand bij hen groter geworden.
Een aantal studenten in Groningen wilde deze zomer graag hun maatschappelijke steentje bijdragen en deze kinderen ondersteunen bij hun taalontwikkeling. Daarom hebben ze zich als vrijwilliger aangemeld bij de voorleesactiviteit Zomerlezen van Humanitas.

Leesplezier voorop
Zomerlezen maakt deel uit van het Voorleesproject, een initiatief dat ruim tien jaar geleden is gestart.
Voorleesvrijwilligers komen gedurende een jaar, wekelijks één uur over de vloer bij kinderen met een taalachterstand. Tijdens het bezoek wordt met de kinderen gepraat, worden ze voorgelezen, of wordt er om beurten met de kinderen gelezen. Ook wordt geprobeerd de ouders te betrekken bij geheel. Het leesplezier van de kinderen staat bij het project voorop. De ervaring leert dat de taalontwikkeling daarna vanzelf volgt.

Voorlezen met inachtneming van de coronaregels
In de periode dat het voorlezen bij de kinderen thuis niet mogelijk was, heeft het Voorleesproject het ‘’online-voorlezen’’ geïntroduceerd, waarbij er virtueel werd voorgelezen, via bijvoorbeeld Skype of Whatsapp. Zo was het mogelijk om de coronaregels in acht te nemen en 1,5 meter afstand houden.
Zowel de gezinnen als de vrijwilligers hebben dit enorm gewaardeerd.

Aanmelden als voorleesvrijwilliger?
Er zijn momenteel tien vrijwilligers die bij eveneens tien gezinnen, tot 1 september Zomerlezen.
Ondanks dat dit een goed begin is, kan Humanitas niet aan de vraag voldoen. Op dit moment staan er nog tachtig kinderen op de wachtlijst die ook graag een voorleesmaatje willen. Humanitas is daarom op zoek naar voorleesvrijwilligers. Heeft u affiniteit met taal en wilt u kinderen helpen met hun taalontwikkeling? Maak dan één keer in de week een uurtje vrij om gezellig met een kind te lezen.
U kunt zich aanmelden door te bellen naar het Meld- en informatiepunt van Humanitas via

050-312 60 00 of door te e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Actueel

Boodschappen doen in coronatijd

Door het coronavirus sluiten winkels om 20.00 uur. Behalve supermarkten en andere winkels die levensmiddelen (voedsel) verkopen. Tussen 20.00 en 7.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen. Doe uw boodschappen alleen, behalve als dit niet anders kan. Ga zo veel mogelijk naar de winkels bij u in de buurt. Zo komt u zo min mogelijk in contact met anderen.

Voor meer informatie zie de site van de rijksoverheid.

Verkeersproblemen Helpman

Onze wijk kent een aantal onveilige verkeerssituaties.
Zo zijn er veel klachten over de kruising bij de Helperzoomtunnel en de onveilige situaties van De Savornin Lohmanlaan, Goeman Borgesiuslaan en diverse andere straten. 

Het wijkcomité heeft hierover inmiddels een aantal gesprekken gehad met de gemeente. Over en weer zijn suggesties gedaan ter verbetering.
Ook zijn diverse bewoners betrokken bij deze overleggen. Voor december staat weer een  gesprek met concrete voorstellen gepland.

Vragen/opmerkingen aan de gemeente kunnen worden doorgegeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag met een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toelichting diverse knelpunten zie hieronder:

Kruising Helperzoomtunnel

Er komen veel klachten binnen bij de gemeente en Aanpak Ring Zuid. De gemeente heeft uitvoerige informatie gestuurd naar een bewoner die klachten had ingediend.
Lees de reactie hier. Ook het wijkcomité Helpman houdt een en ander goed in de gaten en heeft hierover contact met beide instanties.

Groenesteinlaan

Een aantal bewoners van de Groenesteinlaan is bezig met het verzamelen van handtekeningen om te protesteren tegen de gevaarlijke situatie in deze laan.
Zij hebben ook het Wijkcomité Helpman van de problemen in de Groenesteinlaan op de hoogte gesteld, Lees het artikel hier.

De Savornin Lohmanlaan

Enkele bewoners hebben eind april een brief naar de gemeente gestuurd over de verkeerssituatie in de Savornin Lohmanlaan. Zie hier de brief en de reactie van de gemeente.

Goeman Borgesiuslaan

Het grootste probleem is op dit moment de “flessenhals” bij de stoplichten. Door de geparkeerde auto’s kunnen auto’s elkaar moeilijk passeren en is het voor fietsers een zeer gevaarlijk punt geworden.

Corona Hulp !!

 In deze barre tijden kan het zijn dat u hulp zoekt van mede buurtgenoten.

Onze collega's van Platform de Wijert hebben een mooie pagina gemaakt waarop ze allerlei links verzameld hebben waar u voor hulp terecht kan:

https://www.wijert.nl/corona-hulp/

Duurzaam Helpman

Duurzaam Helpman bestaat uit een enthousiast stel bewoners van Helpman die vanuit verschillende gezichtspunten, duurzaamheid naar een hoger plan wil tillen.

We zijn nergens aan gelieerd en hebben geen eigen agenda. 

Onze doelstelling is ‘slechts’ de vele lastige vraagstukken rondom duurzaamheid proberen te verduidelijken en in kaart te brengen hoe we als bewoners van dit deel van de stad iets samen kunnen bewerkstelligen. 

Lees meer...

Deze site gebruikt Cookies, gaat u daarmee akkoord?